Címlap
Célok-Toborzó
Szervezet
Alapszabály
Patikák
Képzés
Szövetség
Kapcsolódó oldalak
Levél küldés

***
 
<<<
 
Patikák

A kőszegi jezsuita patika (1744)

Patika ismertető sorozatunk első tagja mi más is lehetne, mint hazánk legrégibb egyben megmaradt patikaberendezése a híres XVIII. századi kőszegi jezsuita patika.

Magyarországon a XVIII. század közepéig a legtöbb patikát a jezsuiták alapították. Patikáikat rend és díszes berendezés jellemezte. A rendházakban a fogadalmat tett egyháziakon kívül laikus szerzetesek is éltek, akik közül egyesek kiváló kézművesek voltak, és részt vettek az építkezésben és a berendezések elkészítésében.

Kőszegen a szerzetesek 1743-ban nyerték el a patika létesítésének jogát. Ez akkoriban Küttel Sámuel 1716-tól működő gyógyszertára mellett a második ilyen intézmény volt a városban.

A patikát a rendház kapuja melletti teremben helyezték el (hogy nők is látogathassák) és berendezésére és felszrelésére 2000 aranyat fordítottak. A tölgyből és dióból készült berendezés európai viszonylatban is a legszebb barokk patikák közé tartozik. A berendezést Szűz Máriát, Szent Kozmát és Szent Domjánt ábrázoló alkotások díszítik.

A patika polcain eredetileg hengeres testű, esztergált fedeles fatégelyek álltak. A berendezéshez még itáliából származó festett fajanszedények is tartoztak.

A gyógyszertár a rend feloszlásáig 1733-ig volt a jezsuiták kezében. Ezután a berendezést a Helytartótanács elárverezte. Az első világi tulajdonos Svalla Mátyás volt aki 4000 forintért vásárolta meg a patikát. Az új tulajdonos 1777-ben Jurisich téri házába költöztette a patikát mely ezek után többszöri tulajdonosváltással működött itt. A patika (legalább is ebben a formájában) ekkor megszűnt és a berendezés az iparművészti múzeum birtokába kertült.

Nékám Lajosné: Régi magyar patikák, CORVINA 1971 nyomán...

^^^
A http://www.gydsz.hu a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezetének hivatalos lapja.
Szerkesztő: Madarász Lászlóné | Technikai szerkesztő: Madarász Péter
Tel:+36 1 3740540 | Fax:+36 1 3740541 | e-mail: gydsz@t-online.hu
1051 Budapest Nádor utca 32.
 
Tesztelve: InternetExplorer 5.5 és Netscape 6.0