Címlap
Célok-Toborzó
Szervezet
Alapszabály
Patikák
Képzés
Szövetség
Kapcsolódó oldalak
Levél küldés


 
ANNO 2011
 
ANNO 2010
 
ANNO 2009
 
ANNO 2008
 
ANNO 2007
 
ANNO 2006
 
ANNO 2005
 
ANNO 2004
 
ANNO 2004
 
ANNO 2003
 
ANNO 2001-2002
 
Címlap

Karácsonyi üdvözlet


 
Betlehem kis falucskába
Karácsonykor éjféltájba
Fiúisten ember lett,
Mint kisgyermek született.
 
Őt nevezték Jézuskának,
Édesanyját Máriának,
Ki pólyába takarta,
Befektette jászolba.
 
Pásztorok a falu mellett
Báránykákat legeltettek,
Hallották az éneket,
Kis Jézushoz siettek.
 
Feltalálták a Jézuskát,
Köszöntötték Szűz Máriát,
Ajándékot adtak át,
Aranyat, tömjént, mirhát.

 
Minden olvasónknak Boldog Karácsonyt és Sikeres Új Évet kívánunk!

 

[2012. december 19.]

A SPAR IS ELFOGADJA AZ ERZSÉBET-UTALVÁNYT!

.

A Sparnak sikerült megállapodnia a Nemzeti Üdülési szolgálattal, így október 15-től valamennyi üzletében lehet Erzsébet-utalvánnyal fizetni.

A Spar üzletlánc és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) 2012. szeptember 18-án írta alá az erről szóló szerződést. Megállapodásuk értelmében a Cafetéria típusú és a szociális étkezési típusú utalvánnyal október 15-től a gyermekvédelmi típusú utalvánnyal november 15-től lehet fizetni az ország valamennyi Spar és Interspar árúházában.A NÜSZ Kft. által forgalmazott Cafetéria és szociális célú Erzsébet utalvány fogyasztásra kész étel a gyermekvédelmi típusú utalvány pedig fogyasztásra kész étel,ruházat,valamint tanszer vásárlásra használható fel.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség februárban sérelmezte, hogy több külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal nem egyezett meg az állami társaság, míg a magyar kézben lévő hálózatokkal, a CBA-val, a Reállal és az Arzenállal szerződést kötött. A nemzetközi áruházláncok közül végül elsőként aTESCO tudott megállapodni az Erzsébet –utalványok elfogadásáról. Boltjaikban (az Express típusúak kivételével)április 15-től fogadják el az utalványokat. Az Auchan februárban közölte, hogy ő is tárgyal, megállapodásra azonban a mai napig nem jutottak.

Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete

[2012. október 9.]

Változnak az iskolakezdési támogatás szabályai!

Szezon közben változnak az iskolakezdési támogatás szabályai, de szerencsére idén még nem kell alkalmazni az új törvényt.

A Magyar közlönyben július 6-án jelent meg az a törvénymódosítás. mely átírja az iskolakezdési támogatás szabályozását. Szerencsére a módosítás majd 2013.január 1-től lép hatályba, így az idei iskolakezdést nem érinti.

2012-ben a munkáltató a tanévkezdést megelőző és az azt követő 60 napon belül adhat iskolakezdési támogatást a munkavállalói számára. Ebben az időszakban kedvező adózással adhatók és használhatók fel az erre a célra szánt(tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető) utalványok és számolhatók el a munkáltatók nevére szóló hasonló tartalmú számlák.

A módosítás szerint 2013-ban a felhasználási időszak bővül, hiszen egészen az év végéig adható, használható lesz majd ez a juttatás. Kényelmetlenséget az okozhat, hogy jövőre a számlák elszámolását már nem teszi lehetővé a személyi jövedelemadó törvény. Kizárólag (papír alapú vagy elektronikus) utalvány formájában adható majd ez a juttatás.

Élettársakra idén is figyelni kell!

Ahhoz, hogy kedvezményes adózással (összesen30. 94%közteherrel) adjon a munkáltató a dolgozónak iskolakezdési támogatást, idén is több feltételnek kell teljesülnie.

1.A munkavállaló gyermeke közoktatásban(általános vagy középiskolai oktatásban)tanévet kezd 2012.szeptemberében.

2. Iskolakezdési támogatást az a munkavállaló kaphat, aki a családi pótlékra jogosult szülő vagy e szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa.(Figyelem! A feltételeknek megfelelő házastárs akkor is kaphat ilyen juttatást, ha nem ő a vérszerinti szülő)

Gyakran előforduló hibák, melyek esetén nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás:
1. A gyermek-bár középiskolába jár-átlépte már a családi pótlékra való jogosultság határát.
2. Az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult
szülőnek. 3. A szülők nem egy háztartásban élnek.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a szükséges feltételek fennállását a munkáltató a munkavállaló nyilatkozatával kell, hogy ellenőrizze.

Ezért az iskolakezdési támogatás kiadása előtt mindenképpen érdemes minden munkáltatónak begyűjtenie az érintett dolgozói nyilatkozatát. Ellenkező esetben nem állapíthatja meg a kedvező adózás feltételeit, és jelentősen több közterhet kell majd a juttatás után fizetni.(30. 94% helyett a juttatás feltételei alapján 51.17% vagy bérként adózva közel 100%-t)

(Forrás: HRportál-Fata László cafeteria szakértő)

[2012. augusztus 22.]

Hátrány a munkavállalóknál – előny a munkáltatóknál


 

Hátrány a munkavállalóknál – előny a munkáltatóknál

 

Nyílt és érdemi tárgyalások, érdekegyeztetés nélkül lépett hatályba július elsejétől az új Munkatörvénykönyv. A szabályozás messzehatóan okoz hátrányokat a munkavállalók számára. Csökkennek a keresetek, mert:
- az átlagkereset helyett bevezetik a távolléti díjat, ami több kereseti
elemet nem tartalmaz, így jóval alacsonyabb mértékű,
- átalakították a műszakpótlékokat,
- más pótlékokat beolvaszthatnak az alapbérbe,
- mindezek tetejébe a kormány differenciált minimálbért vezethet be.

Teret nyer a polgári jog a munkaszerződések megkötésében, azt a látszatot keltve, hogy két egyenrangú fél szerződik.

Olyan új foglalkoztatási intézmények jelennek meg:
- mint a behívásos munkarend,
- mint a munkakörmegosztás,
- mint a többmunkáltatós munkaviszony,
- mint a kötetlen munkaidő-beosztás.

A liberalizált törvény csak a munkáltatóknak jelent előnyt, a munkavállalók hátrányára.
Az így kialakított, kapkodóan létrehozott szabályozás szakadatlan módosításra szorul, tovább növelve az alkalmazási jogbizonytalanságot. A kormány és a parlamenti többség felelőssége megkérdőjelezhetetlen, mint azoké is akik bármilyen módon közreműködtek, abban hogy ilyen Munkatörvénykönyv szülessen.


 

Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

[2012. július 2.]

NYILATKOZAT


 

NYILATKOZAT

 

A kormány újabb „nemzeti konzultációra” hívja a polgárokat. Időt, pénzt nem sajnálva „fáradozik” azon, hogy álságos módon teremtsen hivatkozási alapot önmagának. Az ilyen konzultáció egyoldalú, felesleges és hamis. Nem lehet utólag legalizálni azokat a döntéseket, melyek nyomán a munkavállalók és családjaik rosszul jártak, az elhibázott adó- és gazdaságpolitika miatt.

A kormány, saját álláspontján kívül mást úgysem vesz figyelembe és igazán nem is kíváncsi az emberek véleményére. A valós társadalmi párbeszédnek lenne egyedül értelme, de ennek a kezdeményezésnek nincs és nem is lehet.

Ezért, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége kárba veszettnek lát minden megválaszolt és visszaküldött levelet. Azt javasolja, hogy a mai nap során útjára indított leveleket felbontva vagy felbontatlanul adják le – összegyűjtve vagy egyenként – Budapesten, a Benczúr utca 45-ben. Ezzel biztosítva hasznosíthatóságukat, hasznosságukat.

Így foglalt állást ma a Tagszervezeti Tanács.


 

Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

[2012. május 29.]

XXI. ORSZÁGOS GYÓGYSZERTÁRI ASSZISZTENS TOVÁBBKÉPZŐ ELŐADÓI VÁNDORSERLEG VERSENY

Tájékoztatjuk, hogy az „Orea-Hygiea” pro Assistentiam Pharmaciae Alapítvány szervezésében 2012. szeptember 22-én megrendezésre kerül a XXI. Országos Gyógyszertári Asszisztens Továbbképző Előadói Vándorserleg Verseny.

A verseny célja:
Asszisztensek, szakasszisztensek szakmai ismereteinek bővítése továbbképzése, tapasztalatcsere. A pályázati szándékot a pályázó nevével, beosztásával, munkahelyének adataival, a pályamunka címével és a munka pár soros kivonatával be lehet küldeni postán (az alábbi címre: Fábri Lászlóné 1051 Budapest, Zrínyi u. 3.), faxon: 36-1 88 69 487, e-mailen: fabrine@freemail.hu, ohalapitvany@freemail.hu
Felvilágosítás telefonon: 36-1-88 69 327
Beküldési határidő: 2012. május 31.

További információk ---> xxiogyatev.pdf

Jelentkezési lap ---> xxiogyatev_jelentkezesilap.doc

[2012. május 5.]

Tüntetés és naggyűlés

[2012. április 24.]

Gyógyszertári asszisztensek figyelmébe!

Kedves Kollegínák-Kollégák!
 
Tájékoztatom önöket, hogy az Orea Hygiea pro Assistentiam Pharmaciae Alapítvány elindította honlapját (orea-hygiea.hupont.hu), amelyen fontos információk olvashatók az alapítványról és a hagyományaihoz hűen 2012.őszén is megrendezésre kerülő-Országos Gyógyszertári Asszisztens Előadói Vándorserleg verseny aktuális eseményeiről.

Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete

[2012. március 6.]

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete
A "Munkanélküliekért" Alapítvány felhívása!

Tisztelt Kolléganők, Kollégák!
 
A "Munkanélküliekért" Alapítvány kuratóriuma nevében tisztelettel kérem Önöket,hogy adójuk 1%-át Alapítványunk részére ajánlják fel,hogy továbbra is segítséget tudjunk nyújtani szakmánk rászorultjai részére,akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe és fordultak hozzánk segítségért.

A GYDSZ a Munkanélküliekért Alapítvány
adószáma: 19662532-1-41


Köszönettel: Weszelovszky Zoltánné a kuratórium elnöke

[2012. január 12.]

Cafetéria 2012

.

Tájékoztatásukra összefoglaltuk önöknek azokat a juttatásokat, melyeket 2012-ben a munkáltatók a béren kívül, kedvező adózási feltételek mellett adhatnak munkavállalóiknak.

A 2012. év lehetőségei az Erzsébet utalvány és a SZÉP(Széchenyi Pihenő kártya)kártya. A változás az egyes elemek átalakításától függetlenül annyi lesz ebben az évben, hogy a kedvezményes adózás mértéke nem lesz annyira kedvezményes, s ennek éves korlátja is lesz.

A részletek itt olvashatók ---> cafeteria2012.pdf

[2012. január 5.]

Munkarend változások 2012!

A Magyar Közlönyben megjelent 2012. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendelet szerint:

Március 15. hosszúhétvége március 15-18-ig, ledolgozandó március 24-én.
 
Május 1. hosszúhétvége április 28-május 1-ig, ledolgozandó április 21-én.
 
Október 23. hosszúhétvége október 20-23-ig, ledolgozandó október 27-én.
 
November 1. hosszúhétvége november 1-4-ig,ledolgozandó november 10-én.
 
Karácsony hosszúhétvége december 22-26-ig ledolgozandó december 15-én.
 
Az év végi (december 31. hétfő) munkarendváltozás még nincs szabályozva.
 

A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottatkra, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

[2012. január 3.]

Boldog Újévet!


 
Boldog, békés, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden olvasónknak!

[2012. január 1.]

^^^
A http://www.gydsz.hu a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezetének hivatalos lapja.
Szerkesztő: Madarász Lászlóné
Tel:+36 1 3740540 | Fax:+36 1 3740541 | e-mail: gydsz@t-online.hu
1051 Budapest Nádor utca 32.
 
Tesztelve: Mozilla Firefox 4 és Google Chrome 16