Címlap
Célok-Toborzó
Szervezet
Alapszabály
Patikák
Képzés
Szövetség
Kapcsolódó oldalak
Levél küldés

***
 
ANNO 2009
 
ANNO 2008
 
ANNO 2007
 
ANNO 2006
 
ANNO 2005
 
ANNO 2004
 
ANNO 2004
 
ANNO 2003
 
ANNO 2001-2002
 
Címlap

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Új Évet Kívánunk valamennyi olvasónknak!


ÜNNEP
 
Betlehemi csillag
Szelíd fénye mellett,
Ma az égen és a földön
Angyalok lebegnek.
Isten hírvivői
Könnyezve dalolnak,
Békességet, boldogságot
Földi vándoroknak.
 
(Juhász Gyula)
 


 
Szeretetteljes Karácsonyi ünnepeket, és Boldog Új Évet! kíván a
Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete

[2010. december 23.]

TILTAKOZZUNK!

TILTAKOZZUNK!


A kormány eddigi döntései és intézkedései sértik a munkavállalók jogait, érdekeit. Ezek a lépések súlyos hátrányt okoznak a közüzemek, a közalkalmazottak és az iparban foglalkoztatott munkavállalók számára.

A 16%-os SZJA bevezetése a munkavállalók több mint 80 százalékának életszínvonal-csökkenést okoz!

A 98%-os különadó azokat sújtja akik nem a gazdasági- politikai elithez tartoznak!

A magánnyugdíjpénztárak megsemmisítése alkotmány-, törvény- és munkavállaló-ellenes!

Az egyoldalú és erőszakos kormányzati döntések ellentmondanak a hazai és az európai normáknak!


NEM VÁRUNK TOVÁBB!


Ez a kormányzati magatartás súlyosan károsítja a munkavállalók sokaságát és kétségbe vonja a demokrácia alapnormáit.


MEG KELL VÉDENÜNK A DOLGOZÓK ÉRDEKEIT!


Azok, akik tenni akarnak családjaikért, társaikért, önmagukért


jöjjenek 2010. december 4-én, 11 órára Budapestre, a Roosevelt térre!


[2010. december 1.]

1% Közzététel ! ! !

Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról

Köszönjük mindazoknak, akik adójuk 1%-ával a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete a” Munkanélküliekért”Alapítványt támogatták.

A 2009-ben jóváírt támogatás összege: 16.864

A fenti összeget az Alapítvány a hozzá fordulók segélyezésére használta fel.

Az APEH felé benyújtott 09KOZ közleményt megtekinthetik itt.


Weszelovszky Zoltánné
a Kuratórium elnöke

[2010. november 13.]

XX. Országos Gyógyszertári Asszisztens Előadói Vándorserleg Verseny


 
Nagy sikerrel ért véget, a kettős jubileumát ünneplő szakmai vetélkedő, melynek idén szeptember 9-11. között Cegléd adott otthont.
 
Negyven évvel ezelőtt indult útjára és kétévenként kerül megrendezésre a gyógyszertári asszisztensek szakmai versenye.
 
A háromnapos rendezvényen tizenöt magas színvonalú előadás versenyzett a rangos díjakért.
 

Első helyezést ért el
 
Molnárné Borbély Beatrix szakasszisztens
/Gyöngy Patika Gyöngyös/
 
„Egy önzetlen mosoly, egy kedves szó értéke”
című előadása.
 
A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete különdíját
 
Kovács Ferenc szakasszisztens
/Árkád Gyógyszertár Győr/
kapta.
 
Valamennyi versenyzőnek gratulálunk !
 

További részletes eredmények: >>>

Bízunk benne, hogy e nemes hagyomány tovább folytatódik és 2012-ben újra találkoznak a lelkes és felkészült gyógyszertári asszisztensek.
 

[2010. szeptember 30.]

Változik az iskolakezdési támogatásra jogosultak köre!


 
Az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbérhez kötött, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30 százaléka, azaz ebben az évben 22 050 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják. Nem árt azonban tudni ,hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti,25 százalékot 22 050 forintig, efelett pedig a normál adózású Cafetéria –elemekre vonatkozó 97.89 százalékos adót kell megfizetni.. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket, szeretné munkavállalójának adni akkor ez neki 27 563 forintjába, kerül majd.

Magyarországon jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél. De a családok támogatásáról szóló törvény 2010. augusztus 30-i hatállyal módosult és eszerint a juttatást már csak 20 éves korú gyermek esetében, lehet igénybe venni (2010.évi LXVI.törvény 8.§(1)b) További feltétel a szülő jogosultsága a családi pótlékra, valamint a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, mely szerint a feltételeknek megfelel.

[2010. augusztus 30.]

Álláskeresők figyelmébe!

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezet szeretné figyelmükbe ajánlani a következő honlapot, www.gyogyszereszborze.hu mely segítséget nyújthat az álláskeresésben a gyógyszerészeknek és a gyógyszertári asszisztenseknek egyaránt. A helyettesítő gyógyszerészek legteljesebb és legnaprakészebb adatbázisát is itt találja meg. Eredményes böngészést kívánunk!

[2010. július 9.]

Egészségügyi Dolgozók Napja

Semmelweis Ignác születésnapja, július 1-e, az Egészségügyi Dolgozók Napja.

A „Semmelweis-nap” alkalmából a gyógyszerellátás területén dolgozó valamennyi kollégánknak, megköszönve áldozatos munkájukat további sok sikert, kíván a ,

Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete

[2010. június 30.]

Á L L Á S F O G L A L Á S

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének testületei a mai napon értékelték a munka világában kialakult helyzetet, az új kormány magatartását. Megerősítették, hogy partnernek tekintik a mindenkori kormányt. Ez a partnerség azonban, csak a viszonosság alapján működhet.

A kormány, a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek együttes felelőssége a háromoldalú párbeszéd folytatása országos szinten. A társadalom szolgálatának alapját a törvényesség, a partnerség, a tárgyalási felelősség képezik.

A konföderáció tagszervezetei, a tisztségviselők, a munkavállalók növekvő aggodalommal élik meg azt a bizonytalanságot, amely az utóbbi hetekben alakult ki. Ezt, a miniszterelnök által bejelentett „első akcióterv„ sem tudta kezelni.

A munkavállalók és családjaik életére meghatározó befolyást gyakorolnak a parlament és a kormány első lépései. A munka világát érintő első döntések, törvények, kormányzati intézkedések sorra születnek meg úgy, hogy a döntéshozók nem ismerik az érdekképviseletek álláspontját, véleményét. Ez pedig nagy kockázatot jelent a végrehajtás során. Ebben a helyzetben egyetlen igazi kérdés létezik:

Lehet-e nemzeti együttműködés, a közel négymillió munkavállaló nélkül?

Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

[2010. június 16.]

I. Országos Gyógyszertári asszisztens Továbbképző Konferencia

A hagyományteremtő szándékkal indított, első Országos Gyógyszertári asszisztens Továbbképző Konferencia 2010. június 4-5. között kerül megrendezésre Budapesten, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Erkel Gyula utca 26. szám alatti épületében.

A konferencia megrendezését támogatja a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Továbbképzési és Szakképzési Intézete.

A konferencia, mely egyben akkreditált továbbképzés is, regisztrációs díja 2500 Ft/nap.

A konferencia részletes programja itt olvasható: GyASZTK 2010 program (pdf)

A rovábbi információkat is tartalmazó jelentkezési lapot letölthetik itt: Jelentkezési lap (pdf)

[2010. június 1.]

Május 1-től változnak a Munkábajárás szabályai


 
A közigazgatási határokon kívülről történő Munkábajárás költségtérítését 2010.május 1-től a 39/2010-es kormányrendelet szabályozza.

A rendelet szerint a korábbi lehetőségeken felül a napi munkábajárásra már a hajó és a komp is igénybe vehető, a hétvégi hazautazáshoz a tartózkodási hely és a lakóhely közt pedig a légi közlekedés is megengedett.

Újdonság, hogy az új szabályok szerint a munkáltató közigazgatási határon kívülről történő Munkábajárás esetén közlekedési eszköztől függetlenül a költségek minimum 86%-át köteles téríteni bérlettel vagy menetjeggyel történő elszámolás ellenében.(tehát nem lesz különbség vonat, vagy buszbérlet elszámolása között) Emellett tovább is él a személyjövedelem adó törvény által nyitott lehetőség, hogy a munkaadó a Munkábajárás költségének 100%-át kifizetheti a dolgozóinak adómentesen. Bár nyílnak a lehetőségek a közlekedési eszköz terén, azért a rendelet tett egy korlátozást a hazautazáshoz. 2010-ben havonta maximum 30. 000 forintot köteles téríteni a munkáltató ilyen címen (e korlátig itt is élt a 86%-os térítés).

Ami eddig nem szerepelt kötelező tennivalóként, hogy a munkavállalónak a költségek elszámolásához nyilatkoznia kell lakóhelyéről és tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik –e.

[2010. április 23.]

Gyógyszertári Asszisztensek szakmai versenye 2010.


 
Kettős jubileumot ünnepel ebben az évben az” Országos Gyógyszertári Asszisztens Továbbképző Előadói Vándorserleg Verseny.

Az első ilyen megméretés negyven évvel ezelőtt került megrendezésre, majd kétévenként újra találkoztak a szakmájukat magas szinten képviselő gyógyszertári asszisztensek. Hagyománya a versenynek, hogy mindig a győztes előadó munkahelye, munkáltatója nyeri el a következő verseny rendezés jogát.

A 20. jubileumi versenyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet rendezi. A versenyfelhívást itt olvashatják és a jelentkezési lap is itt tölthető le:

Versenyfelhívás (pdf)
Nevezés (pdf)
Nevezés (doc)

[2010. március 23.]

NŐNAPRA SZERETETTEL!

"A nő akkor szép igazán, ha boldog
és akkor boldog, ha érzi, hogy szeretik."
(Rippl-Rónai József)

[2010. március 8.]

Gyógyszertári asszisztens képzés!


 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara, gyógyszertári asszisztens képzést indít 2010.márciusában. Részletes tájékoztatót kérhet a következő címen:vajask@se-etk.hu
A jelentkezési lap itt letölthető!

[2010. február 15.]

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete
A” Munkanélküliekért” Alapítvány felhívása!

Tisztelt Kolléganők, Kollégák!
 
A ”Munkanélküliekért” Alapítvány kuratóriuma nevében tisztelettel kérem Önöket,hogy adójuk 1%-át Alapítványunk részére ajánlják fel,hogy továbbra is segítséget tudjunk nyújtani szakmánk rászorultjai részére,akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe és fordultak hozzánk segítségért.

A GYDSZ a Munkanélküliekért Alapítvány
adószáma: 19662532-1-41


Köszönettel: Weszelovszky Zoltánné a kuratórium elnöke

[2010. február 10.]

Cafetéria 2010

Az Internet használat támogatása adómentes 2010-ben!
 

A béren kívüli juttatások rendszere más néven Cafetéria egy olyan- választható elemekből összeállított-juttatási csomag melyből egy adott dolgozó a számára meghatározott keret erejéig igényei szerint szabadon válogathat. Az elemeket szabadon kombinálhatja egymással, vagy ha akarja, akkor az egész összeget egy szolgáltatásra költheti.

Kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy egy komplett rendszer bevezetése helyett maguk határozzák meg a fix béren kívüli juttatások körét, vagyis az utalványokat egyszerűen megrendelik. Nagyobb vállalkozások azonban komplex Cafetéria rendszert működtetnek, ahol a munkavállaló maga dönti el, hogy egy éves időtartamra megadott keretösszegen belül milyen béren kívüli juttatásra van szüksége. Az elmúlt évben a legnagyobb változást az jelentette ,hogy a fejenként 400 ezer forintban meghatározott adómentes értékhatárt eltörölték és valamennyi juttatásnál egyedi korlátot vezettek be.

Idén azonban jóval nagyobb változást jelent az adótörvény, módosítása, melynek értelmében 2010-től a béren kívüli juttatások egy része ugyan adómentes marad, többségüket azonban kedvezményes, vagyis 25%-s vagy normál, 95, 5%-s adóteher sújtja.

Ez a munkáltatók terheit jelentősen megnöveli, ami sokakat a korábban bevezetett Cafetéria rendszer megvágására, netán megszüntetésére kényszerít majd,-még ha azok a munkaviszonyos jövedelemadó és járulék terheinél még így is olcsóbb juttatásnak számítanak.

Az egyes juttatásokat érintő változások:

A törvény érintetlenül hagyta a munkáltató által biztosított kedvezményes számítógép és Internet használatot, vagyis ez a juttatás továbbra is adómentes méghozzá a számlákkal igazolt felhasználás mértékéig.

Kedvezményes adózású, vagyis 25%-s adókulcs alá tartozik a meleg étel, illetve az iskolakezdési utalvány, helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk, valamint a pénztári befizetések. Ezeknél a tételeknél azonban csak a törvényben meghatározott értékhatárig érvényes a kedvezményes adókulcs. Az értékhatárok az egyes juttatási fajtáknál eltérőek: Melegétel utalványnál havi 18 000 forint a többi tételnél a mindenkori minimálbér értékéhez kötött, vagyis beiskolázási utalványnál éves szinten és gyermekenként a minimálbér 30 százaléka, üdülési csekk a nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetésnél pedig a minimálbér 100, 50, és 30 százaléka a kedvezményes adózás értékhatára.

A normál adózású körbe tartozó juttatásokat 95.5 százalékos adóteher terheli. Ide kerültek a hideg étel utalványok az ajándék és kultúra utalványok -ezeket, tehát nem valószínű, hogy beválasztják juttatási csomagjukba a munkáltatók.

Összegzés: Az elmúlt évhez képest valóban drágul a béren kívüli juttatások rendszere a munkáltató számára, azonban még így is olcsóbb lesz a bér jellegű kifizetéseknél. A havi 18 000 forintos meleg étel utalvány a 25 százalékos szja teher miatt 22 500 forintjába kerül a munkáltatónak, azonban ugyanez bérként kifizetve 37665 forint költséget jelentene, ami 40 százalékos pluszt jelent. (www.cafeteria2010.hu kalkulátora alapján)

(Fontos jogszabály: 2009. LXXVII. törvény)
(forrás: pénzcentrum.hu)

[2010. január 12.]

Bérmegállapodások 2010-re

Az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodása értelmében a 2010-es minimálbér összege 73.500.-Ft

A szakmunkásokra vonatkozó garantált bérminimum 89.500.-Ft.

Ezen túl az OÉT a 2010.évi bérmegállapodásokon a nettó keresetek reálértékének megőrzését ajánlja.

[2010. január 6.]

Boldog Újévet!


 
Boldog, békés, sikerekben gazdag új évet kívánunk minden olvasónknak!

[2010. január 1.]

^^^
A http://www.gydsz.hu a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezetének hivatalos lapja.
Szerkesztő: Madarász Lászlóné | Technikai szerkesztő: Madarász Péter
Tel:+36 1 3740540 | Fax:+36 1 3740541 | e-mail: gydsz@t-online.hu
1051 Budapest Nádor utca 32.
 
Tesztelve: InternetExplorer 8.0 és Mozilla Firefox 3.6.3 és Google Chrome 5.0