Címlap
Címlap 2001-2002
Levél küldés

***
Választ kaptunk!
 
A Csopak Fogadó várja pihenni vágyó szakszervezeti tagjainkat!
 
Bemutatkoztunk a Gyógyszerészek X. kongresszusán
 
Középfokú végzettségű gyógyszertári szakdolgozók jelene, lesz e helyük a jövő gyógyszertárában?
 
GYDSZ elnökségi ülés
 
Kerekasztel megbeszélés
 
FELHÍVÁS!!!
 
Kongresszust tartott a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete 2001. január 20-án
 
Lezajlott a GYDSZ IV. kongresszusa
 
A GYDSZ az interneten
 
GYDSZ iroda nyílt
 
Hírek 2001-2002

Választ kaptunk!

Választ kaptunk az Egészségügyi Minisztériumból a 2001. júliusában az Egészségügyi Miniszterhez intézett levelünkre. Az alábbiakban közöljük a GYDSz levelét valamint a rá érkezett választ.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete a közforgalmú gyógyszerellátásban tevékenykedo munkavállalók érdekében kezdeményezi egy személyes találkozás létrejöttét, melynek célja szervezetünk bemutatkozása mellett egy konkrét javaslat eloterjesztése az 1994.évi LIV Törvény miniszteri rendelettel történo kiegészítése lenne.

Mivel a törvény csak azt határozza meg, hogy a gyógyszertár gyógyszerész nélkül nem muködhet ezért a gyógyszertárakban a középfokú végzettségu asszisztensek, szakasszisztensek munkabiztonsága igen bizonytalan.

Javaslatunk célja az, hogy egy miniszteri rendeletben meghatározásra kerüljön, a közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerész mellett milyen végzettségu és képzettségu szakember végezhet szakmai munkát./Az egészségügy más területein ez jól szabályozott./ A rendelet megalkotása nem csak szükséges, de egy szakma jelentos számú képzett munkavállalója részére megnyugtató biztonságot adna. Természetesen tisztában vagyunk az Ön rendkívüli elfoglaltságával, de bízunk abban, hogy talál módot, a személyes találkozásra.

Budapest,2001.július 20.

Tisztelettel: Csuka Ferenc

Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete elnöke

* * *

Tisztelt Elnök Úr!

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete javaslatot tett 1994. évi LIV. törvény - amely a gyógyszertárak létesítése és muködésük egyes szabályairól szól - 37.§ pontosítása érdekében egy kiegészíto miniszteri rendelet megalkotására. Az elöterjesztett javaslatot megküldtük az Országos Tisztifögyógyszerésznek véleményezésre miután a terület szakmai felügyeletét a tisztifögyógyszerészek látják el. Az érintettek véleménye alapján: az alábbiakról tájékoztatom:

Az 1994. évi LIV. törvény - amely a gyógyszertárak létesítése és muködésük egyes szabályairól szól - 37.§ valóban feltételes módon említi az alkalmazhatóságot, vagyis a gyógyszerész dönthet arról, hogy alkalmaz e szakdolgozót, vagy egyedül kívánja a szakfeladatokat ellátni. Amennyiben alkalmazott segítségét veszi igénybe, a törvény pontosan meghatározza azoknak a szakembereknek a körét, akik közül a gyógyszerész válogathat. E szakdolgozók képesítési követelményeit és a megszerzett képesítések birtokában betölthetö munkaköröket szintén jogszabályok állapítják meg.

Amint sor kerül a közforgalmú gyógyszertárak minimum feltételeinek meghatározására az Ön által felvetett probléma is megoldódik. Addig is kérem szíves türelmét, segítö együttmuködését köszönöm.

Budapest, 2002. február 28.

dr. Kelemen Attiláné

Föosztályvezetö

[2002. március 7.]

A Csopak Fogadó várja pihenni vágyó szakszervezeti tagjainkat!

Szakszervezeti tagságunk figyelmébe szeretnénk ajánlani a Csopakon található Forrás Fogadót. A felújított és téliesített fogadó kiválóan alkalmas családok pihenésére, baráti összejövetelek, rendezvények megtartására.

A fogadóban 1,2,3,4 ágyas szobák állnak a vendégek rendelkezésére. Valamennyi szoba Tv-vel, saját fürdőszobával, Wc-vel felszerelt. A szobákból és a kertből vendégeink csodálatos panorámában gyönyörködhetnek: A Tihanyi öböl, a Balaton és a csopaki szőlőhegyek látványában. A fogadó saját bárral, különteremként is használható borospincével, teakonyhával étkezővel rendelkezik. Vendégeink kényelmét szolgálja a társalgó, a fedett és nyitott, kerti bútorokkal ellátott teraszok. Az éjszakai megvilágítással felszerelt kertben napozóágyak, szabadtéri főzési lehetőség várja a vendégeket. A gépkocsik elhelyezésére zárt parkoló került kialakításra.

A téli időszakban 2500 Ft/fő/nap áron tudjuk biztosítani a szállást szakszervezeti tagjaink és családjuk részére.

Szállásfoglalás: GYDSZ irodán keresztül, vagy közvetlenül a fogadó gondnokánál.

Címe: Csopak Fogadó, 8229 Csopak Füredi u. 99.

Telefon/fax: 06-87-456-403

Mobil: 06-20-342-6258

[2002. február 17.]

Bemutatkoztunk a Gyógyszerészek X. kongresszusán

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete első alkalommal vett részt a magángyógyszerészek őszi kongresszusán, mely ebben az évben tizedik alkalommal került megrendezésre.
A rendezvényen való megjelenéssel a megújuló szakszervezetünk bemutatkozása volt a célunk.

Pavilonunk mottója a

"Szüksége van Önnek is ránk!"

a munka világában segítő partnere

a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete,


többeket késztetett arra, hogy érdeklődjenek a szervezetről, az új tulajdonosi környezethez való viszonyáról, megújulásának lehetőségeiről. A beszélgetések összegzése képpen elmondhatjuk, hogy nem volt kinyilvánított ellenérzés a szervezet iránt. Az érdeklődők többsége munkaadó, s mint elmondták, nem ellenzik munkatársaik szakszervezethez való tartozását, de természetesen toborozni nem fognak mellette, hiszen a munkaadó nem érdekelt egy szervezett munkavállalói réteg kialakulásában.

Ugyanakkor szociális téren sokat várnak a szakszervezettől ez a terület ugyanis fehér folt a munka világában. Eltűntek azok a szervezetek, intézmények, melyek biztosították a ma is meglévő igényeknek (üdülés, segélyezés) konkrét megvalósítását.

A szakszervezet érdekvédelmi feladatának ellátását többek csak ajánlás szintjén tudják elképzelni, ide éretve a munkaügyi területeken érvényesíthető megállapodásokat, mivel azok saját döntési szabadságukat veszélyeztethetik. Ugyanakkor az ajánlást, mely alapnormatívákat tartalmazna, mint iránymutatást szükségesnek és fontosnak tartanák.

A Siófokon szerzett tapasztalatok alapján igazolva látjuk, hogy szervezetünk léte szükséges, célja a munkavállalók érdekvédelme reális és megvalósítható. Szükséges hozzá egy jól szervezett érdekeiért tenni akaró szakszervezeti tagság és konstruktív munkakapcsolat kialakítása a magángyógyszerészek szakmai szervezeteivel.

Bízunk abban, hogy a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete jelenléte ezen a rangos eseményen beváltja hozzáfűzött reményeinket és szervezetünk eredményesen működő érdekvédelmi szervezetté válik a gyógyszerészet alkalmazottai számára.

Csuka Ferenc
a GYDSZ elnöke

[2001. október 25.]

Középfokú végzettségű gyógyszertári szakdolgozók jelene, lesz e helyük a jövő gyógyszertárában?

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete kezdeményezi az Egészségügyi Miniszter Úrnál annak rendeletben történő meghatározását, hogy a gyógyszertárban elvégzendő egyes szakmai feladatokhoz milyen végzettségű, képzettségű szakember alkalmazása kötelező.
Véleményünk a Gyógyszerészi Hírlapban megjelent vitaindító cikkre:

„Középfokú végzettségű gyógyszertári szakdolgozók jelene - lesz-e helyük a jövő gyógyszertárában?”


A Gyógyszerészi Hírlap 2001. áprilisi számában vitaindító cikk jelent meg a gyógyszertári szakdolgozók jelene és jövője kérdéséről. A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete a gyógyszerészetért és a szakmánkat művelőkért érzett és kinyilvánított felelőssége tudatában véleményezi a cikkben leírtakat.

Valóságban sem de gondolatban sem lehet vita tárgya a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozó asszisztensek, szakasszisztensek alkalmazásának szakmai jelene és jövője. Állításunkat egyértelműen igazolja az új Népegészségügyi Program, miszerint a gyógyszertárak fontos szerepét kihangsúlyozza a beteg emberekkel való kapcsolattartásban és az egészség megőrzését szolgáló preventív nevelőmunkában. A programban meghatározott feladatokat a gyógyszerészek egyedül nem tudják megoldani, tehát szükség van a magas színvonalon képzett gyógyszertári szakasszisztensekre, asszisztensekre. Egy gyógyszertár által végzett munka részfeladatait végző szakdolgozók képzettségének szakmai fokozata fémjelzi az illető gyógyszertárat és azon át az egész szakmát is. Az egészségügy más területein főiskolai végzettséget szerezhetnek a szakdolgozók és ezzel tudásuk szintjét emelik amit a betegek jobb ellátása érdekében kamatoztatnak. Főiskolai végzettséggel betölthető munkahelyeket törvény írja elő és ismeri el. Az egészségügy több szakterületének vertikális tagozódása megengedi?,szükségessé teszi? egy főiskolát végzett szakgárda alkalmazását. A gyógyszertári munka nem ilyen.

Az 1994. évi LIV. törvény nem írja elő, hogy a gyógyszerész csak szakképzett gyógyszertári asszisztenst alkalmazhat munkája ellátásának segítségére. Szakasszisztensekről a törvény 38. paragrafusa kizáró rendelkezéseket ír elő. Az 1994/LIV. törvény nagyon jó törvény volt(ha lehet ilyet mondani egy törvényről)annak idején amikor megjelent. A szakma egyöntetű ujjongással fogadta azt a tényt, hogy van a szakmának törvénye. Olyan dolgokat is tartalmaz amelyek véleményem szerint miniszteri rendelkezésű hatáskörben is kezelhetők lennének. Egy ilyen miniszteri rendelet megoldaná a hét éve húzódó vélt vagy valóságos sérelmeket, amelyek nemcsak egyéniek, hanem egy igen jól képzett munkáját lelkiismeretesen ellátó betegek által elismert szakmai csoport sérelme is.

A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete kezdeményezi az Egészségügyi Miniszter Úrnál egy fentiekben leírt rendelet megjelentetését amelyben elrendelnék, hogy a gyógyszertárban elvégzendő egyes szakmai feladatokhoz milyen végzettségű, képzettségű szakember alkalmazása kötelező. Ez a rendelet alapja lenne egy szakmai feladathoz rendelt végzettségű szakember anyagi és erkölcsi elismerésének is.

Csuka Ferenc
a GYDSZ elnöke

[2001. június 6.]

Elnökségi ülést tartott a GYDSZ

2001.május 30-án elnökségi ülést tartott a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete. A tanácskozás résztvevői tájékoztatást kaptak a GYDSZ IV.kongresszusa /2001.jan.2o./ óta eltelt időszak munkájáról, melynek középpontjában a tagépítő tevékenység volt.

A GYDSZ annak érdekében, hogy a munkaadók is megismerjék elképzeléseit, szakmapolitikai célkitűzéseit részt vesz a Siófokon megrendezésre kerülő Gyógyszerész Kongresszuson. Az elnökség meghallgatta az alapszervezetek elnökeinek tájékoztatóját az alapszervezetekben folyó szakszervezeti munkáról annak nehézségeiről. A „ Munkanélküliekért” alapítvány kuratóriuma 2001.március 30-án ülésezett, melyen többek között szociális segélykérelmekről döntött,melyről Bánfi Imre a kuratórium elnöke számolt be. Az elnökség elfogadta ügyrendjét, és határozatban rögzítette, hogy az alapszervezetek 2001.szeptemberében tagdíj visszajuttatásban részesülnek.

[2001. május 30.]

Kerekasztal megbeszélés

Kollektív Szerződést előkészítő Kerekasztal megbeszélést tartott a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete 2001. április 21-én melyre olyan gyógyszertár tulajdonosokat hívtunk meg kik korábban szakszervezeti vezetők voltak.

Véleményüket kértük elképzeléseinkkel kapcsolatban, melynek lényege egy országos kiterjesztésű keret kollektív szerződés létrehozása. A ma munkaadóként tevékenykedő kollégák támogatták kezdeményezésünket és segítségüket is felajánlották az előkészítő munkák során .

[2001. április 21.]

Kongresszust tartott a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete 2001. január 20-án

A GYDSZ összehívta IV. kongresszusát, hogy összegző képet adjon tagságának működési területén elért eredményeiről, esetleges kudarcairól és megfogalmazza a jövő feladatait.

Az elmúlt tíz év számtalan változása nem csak szakmánkat alakította át, hanem érdekvédelmi szervezetünk életében is felfedte azokat a hiányosságokat, korszerűtlenségeket, amik az elmúlt öt évtized szakszervezeti gyakorlatából fakadtak. Mára a szakma XXI. századbeli szervezeti rendje nagyvonalakban kialakult. Ebben az új helyzetben a GYDSZ eredeti szervezeti és működési feltétele nem képes alkalmazkodni az új érdekvédelmi követelményekhez. A kongresszus fő célkitűzése ennek a lemerevedett és szűk élettérnek kitágítása és rugalmasságának kialakítása volt.

A kongresszus módosította az 1989-ben elfogadott-a III. kongresszuson kevés módosítással átalakított-alapszabályt, amely mind tartalmában mind felépítésében megfelel a mai alkalmazotti érdekképviseletnek. A munkáltatókkal való megállapodások kidolgozása, tárgyalása után lehetőség nyílik egyedi /városi, regionális, országos érvényű/ágazati szerződések aláírására is. A XXI. század kezdetén, Európai Unióhoz való csatlakozási szándékkal a munkáltatóknak is meg kell jeleníteni egységes szervezetben érdekeiket, amely elengedhetetlen sarokköve a kétoldalú megállapodás megkötésének és működésének. A Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete kész és képes a munkavállalók érdekeinek megjelenítésére. Szlogenünk az „Összefogással tégy Önmagadért" azt a célt szolgálja, hogy szakmánk munkavállalói eljussanak arra a tudati szintre, ahol belátják, hogy minél erősebb az általuk támogatott szervezet annál többet tud belőle profitálni, mint egyén. Az a célunk, hogy ne megalázottan, a munkanélküliség félelmétől rettegve, hanem emelt fővel magas szaktudással, jogainak elismertségével és ismeretével dolgozhassanak szervezetünk tagjai.

Munkánk során klasszikus szakszervezeti feladatokat is elláttunk a jól működő „GYDSZ a Munkanélküliekért" Alapítványunk tevékenységével. Alapítványunk betöltötte azt a célt, amelyért létrehoztuk, nagyon sok elesett sorsú kollegának nyújtott konkrét segítséget. A gyógyszerellátás mind nagykereskedelmi szinten mind a közforgalmú vagy intézeti tevékenység során igen magas szakmai képzettséget követel a gyógyszerészektől, asszisztensektől és szakasszisztensektől egyaránt. A GYDSZ külön figyelmet fordít a szakmai érdekképviseleti tevékenységre ezért aktívan közreműködött a Gyógyszertári Asszisztensek Szakmai Egyesületének életrehívásában, mely szervezet a Gyógyszertári Asszisztens Szakcsoport utódszervezeteként működik tovább önálló jogi személyként, alapvető feledatának tekintve az asszisztensek szakmai érdekképviseletét.

A GYDSZ a IV. kongresszust követő időben, három irányban határozza meg az elkövetkező öt év stratégiáját.

1. Szervezeti munkánk tökéletesítésével, méltóvá akarunk válni szakmánk alkalmazottainak/leendő tagságunknak/ elismerésére, ami a GYDSZ taggá válásukban nyilvánuljon meg. a taglétszámunk folyamatos emeléséhez, az előbbiek alapján minden törvényes eszközt fel kívánunk használni.

2. A munkaadói oldal szervezeteivel élő, folyamatos munkakapcsolatra törekszünk, melynek végső célja egy eurokonform szintű megállapodás mely országos érvényű és tükrözi a munkavállalók érdekeit.

3. Szakmai szervezeteinkkel olyan együttműködés kialakítása, amely a gyógyszerészetet érintő szakmai törvények, rendelkezések kidolgozásában szakmánk széles rétegeinek véleményét tükrözzék.

Mind három irány egy cél érdekében összetalákozik, ez a cél a magasszintű, biztonságos gyógyszerellátás melynek társadalmi megítélése és súlya sokkal nagyobb, mint az ezért munkálkodók létszáma.

A GYDSZ mindezeket nehezen megvalósítható de annál szebb feladatának tekinti. A GYDSZ IV. Kongresszusa megerősítette az Autonóm Szakszervezeti Szövetség tagjai sorába való tartozást. A konföderáció jellemzői: nyíltság, őszinteség, következetesség, felelősségvállalás és a szakértelem mely tulajdonságokat a mi szervezetünk elismeri és magáénak valja.

Bízunk abban, hogy a munkavállalói érdekképviseletnek lesz a szakmában és a társadalomban olyan súlya, amellyel meg tudja védeni az alkalmazotti érdekeket, és érvényesíteni tudja az egységet szakmán belül és annak érdekében.

Budapest, 2001. január 25.
 
Csuka Ferenc
a GYDSZ elnöke

Lezajlott a GYDSZ IV. kongresszusa

2001. január 20-án, szombaton tartotta negyedik kongresszusát a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete. A Vegyipar Házában megrendezett tanácskozáson nagy számban vettek részt az ország különböző részeiből érkezett küldöttek.

A küldöttgyűlésen elhangzott Csuka Ferencnek a szakszervezet elnökének beszámolója (>>>) , melyben megemlékezett a szervezet elmúlt tíz évéről és a harmadik kongresszus óta eltelt időszakról, majd ismertette a jelen kongresszus és a közeljövő feladatait. Végül az alábbi remélt jövőképpel zárta beszédét:

"Azt várom a jövő századtól, hogy minden gyógyszertár független gyógyszerészi tulajdonban működjön. A munkáltató gyógyszerész olyan körülmények között tudja foglalkoztatni kollegáit és munkatársait, hogy az a kapcsolat megfeleljen gyógyszerész szakmánk XXI. Század szabta emberi és szakmai máltóságának. Tűnjön el a jelenleg sok kollegát sújtó anyagi ellehetetlenülés, aminek velejárója az emberi gyarlóságokból fakadó ellenségeskedés és irigység, mert ezen a törésvonalon minden kivülállószervezet és hatalom szétforgácsolhatja kialakulóban lévő szakmai és emberi egységünket. Bízom, abban hogy a munkavállalói érdekképviseletnek lesz a szakmában és a társadalomban olyan súlya, amellyel meg tudja védeni az alkalmazotti érdekeket, és érvényesíteni tudja az egységet szakmán belül és annak érdekében."

Ez után hangzott el a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezete a Munkanélküliekért Alapítvány kuratóriumának beszámolója (>>>) , melyet Bánfi Imre a kuratórium elnöke tartott, s amelyből a hallgatóság megtudhatta, hogy az elmúlt négy év során több mint nyolc millió forintot fordítottak segélyezésre. A kongresszus a beszámolókat elfogadta, és új alapszabályt szavazott meg.

[2001. január 25.]

A GYDSZ az Interneten

A XXI. század kezdetén már egyetlen, magára valamit is adó szervezet sem létezhet és működhet saját internetes megjelenés nélkül. Mostantól már szakszervezetünk is saját web lappal büszkélkedhet.

Reméljük tagjaink és az érdeklődők érdekes információkra lelnek szakszervezetünk oldalain, melyekre igyekszünk a leg aktuálisabb és tagjainkat leginkább érintő és érdeklő információkat elhelyezni. Természetesen várjuk látogatóink kérdéseit és észrevételeit lapjainkkal kapcsolatban. Szeretnénk, ha oldalaink a gyógyszerellátással foglalkozók internetes barangolásainak kedvenc kiindulópontjává válna.

[2001. január 25.]

GYDSZ iroda nyílt

Budapesten a Nádor utcában irodát nyitott szakszervezetünk. A szakszervezet életével kapcsolatos feladatok folyamatos ellátásának igénye tette szükségszerűvé az iroda megnyitását.

Az elmúlt év júniusában kezdtük meg állandó irodánk kialakítását. A Parlament szomszédságában lévő épületben (ahol több szakszervezet irodái is megtalálhatóak), munkanapokon 9-15 óráig állunk tagjaink rendelkezésére. Irodánkat hívhatják a (80) 202-889-es ingyen hívható telefonszámon is. Az iroda pontos címe: 1051 Budapest Nádor u. 32.

[2001. január 25.]

^^^
A http://www.gydsz.hu a Gyógyszerészeti Dolgozók Szakszervezetének hivatalos lapja.
Szerkesztő: Madarász Lászlóné | Technikai szerkesztő: Madarász Péter
Tel:+36 1 3740540 | Fax:+36 1 3740541 | e-mail: gydsz@t-online.hu
1051 Budapest Nádor utca 32.
 
Tesztelve: InternetExplorer 5.5 és Netscape 6.0